ลิงกัง

ลิงกัง

ลิงกัง

รูปร่างอ้วนเตี้ยขนสั้นสีเทาหรือน้ำตาลหน้าค่อนข้างยาว ขนบนหัวสั้นมีสีเทาหรือน้ำตาล และขึ้นไปเป็นเกลียวขนที่ท้องด้านล่างมีสีซีดจนเกือบขาว หางค่อนข้างสั้น ตัวเมียมีขนาดเล็กกว่าและมีขนปกคลุมหน้าผากน้อยกว่าลิงตัวผู้

ในประเทศไทยลิงกังพบได้ในบางส่วนของภาคกลางภาคเหนือและภาคตะวันตก แต่จะพบมากทางภาคใต้ตั้งแต่จังหวัดเพชรบุรีลงไป เป็นลิงที่คนไทยรู้จักและคุ้นเคยเป็นอย่างดี

เพราะมักจะถูกนำมาฝึกและแสดงกิริยาต่างๆเช่นลิงหรือปีนต้นมะพร้าวเก็บมะพร้าวที่เกาะสมุยจังหวัดสุราษฎร์ธานีจนกลายเป็นสถานที่ท่องเที่ยวที่เป็นที่รู้จักของทั้งคนไทยและชาวต่างชาติ เป็นต้น

สำหรับการฝึกเก็บมะพร้าวลิงตัวผู้จะใช้เพราะมีขนาดใหญ่ มีพลังมากกว่าลิงตัวเมีย ลิงที่จะได้รับการฝึกฝนเป็นอย่างดีมีอายุไม่เกิน 3-5 เดือนและต้องเป็นลิงที่มีนิสัยดี เชื่อฟังผู้เลี้ยง

มีขนที่ดีต่อสุขภาพ ไม่มีฟันผิดปกติเพราะจะส่งผลต่อการกัดขั้วมะพร้าวลิงบางตัวใช้เวลาฝึกเพียง 3 เดือนจากนั้นจึงใช้ในการเก็บมะพร้าว การปฏิบัติจะเป็นไปอย่างค่อยเป็นค่อยไปทีละขั้นตอน

เมื่อเดือนกุมภาพันธ์ 2552 มีชาวบ้านอำเภอรามันจังหวัดยะลา พบลิงแสมเผือกในป่าสวนยางพาราบนเทือกเขาบูโดพฤติกรรมของลิงแสมชนิดนี้แปลกกว่าลิงแสมป่าทั่วไปกล่าวคือไม่ก้าวร้าวต่อมนุษย์ และไม่มีอาการตื่นตระหนกซึ่งผู้ที่ได้พบจะนำไปถวายพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัวในปัจจุบัน


Stubby body, short gray or brown hair, rather long face. The hair on the short head is gray or brown. The hairs on the lower abdomen are pale to almost white. The tail is quite short. Females are smaller and have less hair covering their foreheads than males.

In Thailand, macaques are found in parts of the central, northern and western regions. But will be found in the south from Phetchaburi down It is a monkey that Thai people know and are very familiar with.

Because it is often practiced and performed in various ways such as monkeys or climbing coconut trees, picking coconuts in Koh Samui, Surat Thani province, has become a popular tourist destination for both Thais and foreigners.

For practicing coconut picking, male monkeys are used because of their large size. More powerful than a female monkey A well trained monkey is no more than 3-5 months old and must be a good-natured monkey. Obey the babysitter.

Have a healthy coat. There are no abnormal teeth because it will affect the bite of the coconut terminal. Some monkeys take only 3 months of training and then use them to collect coconuts. The action will take a step by step.

In February 2009, there are villagers in Raman District, Yala Province. White macaque was found in the rubber plantation forest in Budo mountains. The behavior of this macaque is more unusual than that of the common macaque, ie it is not aggressive to humans. And there was no panic attack that those who met would bring him present.

ลิงกัง

ขอบคุณผู้สนับสนุน : ยูฟ่าเบท

ติดตามข้อมูลได้ที สัตว์บก

  1. ลิง
  2. นกกระจอกเทศ
  3. กระจงควาย
  4. เสือชีตาห์
  5. ฮิปโปโปเตมัส

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *